Kategorier
Aktuellt Ordförande har ordet

Ordförandebrev november

Hej kära medlemmar i SAD!

Som ny ordförande vill jag börja med att tacka er för att ni har gett mig förtroendet att leda vår förening det kommande året.

Jag vill även rikta ett hjärtligt tack till alla talare och deltagare som gjorde årets forskarmöte med temat “Nya behandlingsstrategier” till fantastiska och inspirerande dagar. 

Ett stort tack går också till Systembolaget, vars ekonomiska stöd möjliggör att vi kan arrangera vår årliga vetenskapliga forskningskonferens. 

Vi har ännu inte fastställt datumen för nästa års vetenskapliga forskarmöte, men vi hoppas kunna ge er information om detta i början av året. Vad vi däremot redan vet är att mötet för år 2025 kommer att äga rum på Skarpö den 16-17 oktober 2025, tack vare ett erbjudande från Systembolaget. 

Arbetet med programmet för vårt vetenskapliga årsmöte 2024 kommer att påbörjas innan jul. Vår ambition är att hålla mötet tillsammans med Svensk förening för Beroendemedicin, och vi kommer att inleda en dialog om samarbete, datum och plats med dem i början av december. Vi uppskattar om ni har förslag och önskemål om ämnen som ni tycker skulle vara spännande att ha som tema på vårt gemensamma möte. Ni kan skicka era förslag till mig som ordförande på helena.hansson@med.lu.se

Dessa förslag kommer att diskuteras både i vår styrelse och tillsammans med Svensk förening för Beroendemedicin. Vi planerar inga stora förändringar i föreningens arbete, men vår strävan att främja nätverkande mellan våra medlemmar fortsätter. 

Interaktion mellan oss medlemmar är av yttersta vikt! 

Vi hoppas dock kunna göra våra spännande projekt runtom i landet inom vårt forskningsområde ännu mer synliga på vår hemsida och Facebook-sida. För att lyckas med detta behöver vi ert stöd. Tveka inte att tipsa oss om material som ni tror kan vara intressant för våra medlemmar och som kan bidra till ökat nätverkande, såsom rekrytering av deltagare till forskningsstudier, information om lokala konferenser, utmärkelser, eller nya publikationer. 

Ni är välkomna att skicka era tips och förslag direkt till mig som ordförande eller till vår webbansvarige. Vi hoppas också kunna fortsätta med SADtalks, korta videopresentationer och poddinlägg, under 2024. 

Syftet är att öka kunskapen om pågående forskning och möjliggöra kontakt med potentiella samarbetspartners inom området. 

För er som har doktorander som planerar att disputera under det kommande året, är välkomna att dela information om era planer så att vi kan skapa en kalender för eventuella disputationer under 2024. Om era doktorander till exempel kommer att hålla webbsända seminarier, dela gärna länkar med oss så att vi kan sprida dem till SAD:s medlemmar. 

På forskarkonferensen i Malmö nämnde Anna Raninen att det fortfarande är möjligt att nominera juniora forskare till Systembolagets pris. Priset riktar sig till juniora forskare verksamma i Sverige och har en prissumma på 50 000 kronor. Så tveka inte att nominera! 

Med vänliga hälsningar!

Helena

helena.hansson@med.lu.se