Kategorier
Aktuellt Ordförande har ordet

Februaribrev

Hej kära SAD-medlemmar! 

Här kommer lite kort information kring vad som händer i SAD just nu.  

Vi planerar för fullt för årets vetenskapliga möte, som vi hoppas kunna hålla i fysisk form om pandemiläget tillåter. Mötet kommer i så fall att hållas i Uppsala 21-22 Oktober. Temat för årets möte blir ”Heta ämnen inom beroendeforskningen”. Vi återkommer under våren med närmare information kring lokal och program, mm.  

Utöver detta planerar SAD att senare i vår tillsammans med CERA (Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende) och ANDTS-psykologerna (Sveriges Psykologförbund) hålla ett seminarium till minne av Claudia Fahlke som avled i somras. Claudia förestod CERA under flera år, och var också en betydelsefull forskarkollega för många av SADs medlemmar. Claudia var vidare en viktig person för att etablera ANDTS-området som en specialitet för psykologer. Seminariet äger rum i digital form 4 maj, klockan 13.30-15.00 och kommer att fokusera på Claudias vetenskapliga gärning. Medverkande kommer bl.a. att vara Agneta Öjehagen, Lars Oreland och Kristina Berglund. Inbjudan med länk skickas ut under den kommande månaden, men boka gärna av tiden i kalendern! 

Utöver detta vill vi uppmärksamma er på några medieinslag med anknytning till vårt fält från den senaste tiden. Här kan ni se Mats Ramstedt prata om riskerna med alkoholkonsumtion i SVT:
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/det-har-sager-forskningen-om-alkoholens-halsoeffekter 

Lyssna även på Vetenskapspodden med Sven Andreasson och Markus Heilig:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1670910

Vidare kan ni via länken nedan avnjuta programmet ”Sverige möts”, som förra veckan tog upp den heta potatisen om narkotikapolitiken, bl.a. avkriminalisering av eget bruk. Markus Heilig debatterar exempelvis med ledamot av socialutskottet: 

https://www.svtplay.se/video/30003474/sverige-mots/sverige-mots-sasong-2-10-feb-20-00

Det var allt för denna gång. Jag önskar er alla fina sportlovsveckor!

Hälsar,
Anders Hammarberg
Ordförande i SAD